Blasco Ibáñez torna a València

El dia 29 d’octubre de 1933 les restes mortals de Vicente Blasco Ibáñez tonaven a València. Ferm defensor de la República, el seu trasllat es va convertir en tot un esdeveniment d’Estat.

Segons les fonts de l’época van ser entre 300 i 400.000 persones les que van anar a la capital de la 2ª República per rebre el cos de Blasco Ibáñez, l’escriptor republicà que havia mort a Menton (costa blava francesa) cinc anys enrrere. Entre els assistent es pot destacar el President de la República Niceto Alcalà Zamora, el del Consell de Ministres Alejandro Lerroux, el president de la Generalitat de Catalunya Francesc Macià, ministres, ambaixadors i representants del govern francés.

Vicente Blasco Ibáñez comptava en aquells moments amb una popularitat important, les seues novel·les havien calat en la societat de l’época, tant a l’Estat espanyol com a França i altres països, però a més, com fundador del diari Pueblo, diputat del congrés i ferm defensor dels valors republicans, van fer d’aquest home tot un símbol per a la societat del moment; un moment per cert, en el qual els valors republicans es defensàvem enfront de les amenaces totalitaristes.

La Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) financia i organitza en col·laboració amb l’Adif i La Societat Estatal de Correus i Telègrafs una exposició que reflexa aquell esdeveniment. Fotografies del moment i testimonis de l’època, exhibicions cinematogràfiques, així com l’edició de 3 números del diari pueblo són el que es podrà vore a l’Estació del Nord de València i l’edifici de Correus.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: